https://orabrailei.blogspot.com/

ORA BRĂILEI - VIRGIL ANDRONESCU * DIN 2011: ȘTIRI * INFORMAȚII * ATITUDINE * ARTICOLE * INTERVIURI * COMUNICATE * CULTURĂ * EVENIMENTE

O frază devenită clișeu: ,,De 30 de ani se fură "

 - Toni MARTIAN -


O frază menită, atunci când intră în mentalul colectiv, să producă sentimente de frustrare, neîncredere, revoltă.
Închisorile însă, nu spun același lucru. Puțini sunt cei cărora, conștiința le-a spus, în momentul săvârșirii infracțiunii:,,Vezi că furi!" și au socotit apoi că verdictul dat de judecător a fost unul corect. Doar pentru aceștia nu este întemeiată fraza: ,,De 30 de ani se fură ." Hoția, nu credem că este o caracteristică națională. O putem găsi, desigur în diferite proporții și în est și în vest, în nord și în sud. Desigur, mărimea proporției este determinată de mai mulți factori, îi numim obiectivi și nu doar de ce hram poartă omul, adică factorul subiectiv.
Cei mai mulți însă, au profitat de o oportunitate, de o lege dintre acelea făcute sub...presiuni, altele decât presiunea conștiinței. Nu a fost penal ce s-a furat ,,30 de ani" pentru că știm, ,,Cu cât legile sunt mai multe, cu atât sunt mai multe hoții." Au acționat și ei cum acționează adolescenții noștri când merg fără bilet în transportul public, când nu are cine a-i controla.
Legile sunt ferme și unitare ca un zid peste care, dacă sari îți rupi gâtul sau sunt niște garduri pestrițe și laxe, ușor să te strecori prin ele?
Dar cum e omul, așa este și legea pe care o face! Promovăm legiuitori urâți de mincinoși și hoți sau iubiți de aceștia? A ne gudura pe lângă cei mari sau a ne lupta pentru cei mici?? Aceasta-i întrebarea!
Vrem arginții (de)căderii sau roadele vegherii chiar când somnul ne este mai dulce?

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii