https://orabrailei.blogspot.com/

ORA BRĂILEI - VIRGIL ANDRONESCU * DIN 2011: ȘTIRI * INFORMAȚII * ATITUDINE * ARTICOLE * INTERVIURI * COMUNICATE * CULTURĂ * EVENIMENTE

La un bacalaureat!

 - Teodor MITROI -


Trecuseră doar câteva luni, de la numirea mea în funcția de director la Grupul Școlar de Chimie, când mi-a fost dat să organizez examenul de bacalaureat la respectiva unitate școlară.
Examenul de bacalaureat se desfășura în fiecare unitate școlară și era gestionat de profesorii școlii. Singura persoană străină în comisia de bacalaureat era președintele comisiei – cadru didactic universitar. Vicepreședinți erau directorul și directorul adjunct, iar profesorii examinatori erau cadrele didactice din școală, care au predat la clasele respective. Bacalaureatul era un examen de sfârșit de ciclu, fiind promovat practic, de toți absolvenții liceului. Diploma de bacalaureat dădea dreptul de a susține examenul de admitere la facultate – adevăratul examen al vieții – fără a influența în nici un fel intrarea în învățământul universitar.
În acel an, președintele comisiei de bacalaureat la liceul de chimie – un profesor de la Universitatea din Craiova – nu a putut veni, așa că, în calitate de (prim)vicepreședinte, am fost numit președinte al comisiei de bacalaureat din școală. Pentru președinții comisiilor de bacalaureat din județ, I.S.J. Teleorman organiza, împreună cu directorii liceelor din Turnu Măgurele, o excursie pe Dunăre cu o ambarcațiune de la Portul Turnu Măgurele până la Gura Oltului, în ziua în care se susținea examenul de limbă maternă. Acolo gazde erau, domnul Dima – director la Școala Gimnazială Islaz și domnul Cainamisir – director la Școala Gimnazială Moldoveni, care împreună cu soțiile pregătiseră o masă cu specific islăzean. De la I.S.J. Teleorman, participa domnul profesor Huidumac – inspector școlar general, președinte al comisiei județene de bacalaureat, domnul profesor Ducan – inspector școlar general adjunct, vicepreședinte al comisiei județene de bacalaureat și Țucu Popescu - șef serviciu plan - școlarizare la I.S.J. Teleorman. Evident discuțiile erau axate pe probleme specifice școlilor, toate într-o notă colegială, prietenească la care erau antrenați și președinții comisiilor de bacalaureat.
Dubla mea postură, de președinte și director, a devenit rapid subiect de discuție. “Piatra” a aruncat-o – în stilul caracteristic – domnul Huidumac “Domnule, unii au noroc, nici nu s-a uscat cerneala de pe ordinul de numire ca director și domnul Mitroi a ajuns și președinte de bacalaureat, în timp ce alți directori, cu ani buni de activitate(Alexandru, Tudor, Moldovan) nu au avut această șansă niciodată”.
Domnul Țucu Popescu – “coclețarul - șef ” al inspectoratului cum îi spunea mai vârstnicul meu prieten Dumitru Vasile Delceanu – a prins-o din zbor și a plusat “Și nu știți că după ce a introdus în planul de școlarizare specializări noi – economic, informatică, protecția mediului – a primit și o clasă de poliție sanitară”.
Evident clasa de poliție sanitară, nici nu exista în nomenclatorul specializărilor, dar colegii directori au ciupit momeala.
Noaptea târziu, domnul Tudor l-a sunat pe Țucu Popescu să-i dea și dânsului o clasă de poliție sanitară. A trebuit să discute ceva timp pentru a-l convinge pe domnul Tudor, că poliția sanitară a fost doar o glumă.
Cu directorii de liceu din Turnu Măgurele, aveam o prietenie frumoasă, chiar dacă eram “competitori”.
Era o stare de normalitate!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii