- Gabriela POPA -
Am colindat țara în lung și-n lat, am făcut ce-am făcut și am ajuns și în nordul țării, în frumoasa #Bucovină, într-un oraș la granița cu Ucraina, mai bine spus la Vicovu De Sus.
Pentru mulți a fost o surpriză prezența mea acolo dar promisiunea făcută în urmă cu câteva luni unui om minunat, cred eu că am dus-o la îndeplinire cu bun sfârșit.
Film de prezentare la Evenimentul Regina Sanzienelor: https://www.youtube.com/watch?v=GzZsr5GsWqM
Și nu am fost singură la Vicov ci însoțită de niște copii minunați, un ansamblu folcloric apropiat sufletului meu, Ansamblul Folcloric Spicul, care întotdeauna a rezonat cu activitățile puțin mai deosebite față de cele normale ale unui ansamblu folcloric. Pe această cale țin să mulțumesc domnului primar al comunei Siliștea, Ilie Efteme care a susținut deplasarea ansamblului folcloric acolo, doamnei coregraf Damache Sandica, părinților, copiilor din ansamblu și, nu în ultimul rând, domnului Nicu, șoferul care ne-a adus și ne-a adus în siguranță acasă.
Noi, acolo, la Vicovul de Sus am fost cu un scop: să participăm la un eveniment sută la sută tradițional denumit Festivalul Național Regina Sânzienelor, ediția cu numărul IX. Am sărbătorit Ziua universală a #IEI cu mare fast dar și Sânzienele sau Drăgaica.
Acest festival a fost organizat impecabil și de data aceasta de domnul Dumitru Parasca și soția domniei sale, Elena, doi oameni minunați care înainte de toate pun suflet în tot ceea ce fac. Iar acest lucru s-a simțit și s-a văzut văzut prin prisma prezenței, în cele două zile de festival, a numeroaselor delegații din țară, ambasadori culturali din diverse județe, însoțiți sau nu de ansambluri folclorice care au intrat in concurs, cu alte cuvinte a tuturor celor care au acordat un vot de încredere acestui eveniment, printre care si subsemnata.
La Vad Martin au stat la aceeași masă scriitori, jurnaliști, oameni de cultură, artiști, iubitori și păstrători ai tradiției satului romanesc, cu alte cuvinte românii de elită și-au dat întâlnire în #Bucovina. Și acest lucru s-a întâmplat datorită celor doi români minunați.
Cât despre festival, m-am bucurat să particip la o paradă impresionantă în stilul bucovinenilor, cu calești pline de #Sânziene trase de cai pur sânge, în fruntea căreia a mers însuși #Ștefan cel Mare #Voievod, apoi noi, invitații din țară îmbrăcați în #portul #tradițional al zonei.
În prima zi de festival s-a lansat cartea “Poftiți la masa străbunilor noștri”, o lucrare document în care #ambasadorii #culturali ai fiecărui judet, aleși în urmă cu doi ani, au prezentat un material bine documentat despre istoria locului de baștina și câteva rețete culinare specifice zonei. Despre materialul meu, las criticii să vorbească.
În ceea ce privește concursul, din cea de-a doua zi, ansamblul folcloric “Spicul” din Siliștea a fost înscris la categoria “grupuri” iar pe scenă a prezentat un moment sută la sută tradițional denumit generic “Fantastice” după numele poemului scris special pentru acest eveniment de către colegul, prietenul și scriitorul Virgil Andronescu. Autenticitatea momentului prezentat pe scenă a fost apreciată unanim de membrii juriului astfel încât, la festivitatea de premiere, copiii au fost recompensați cu “premiul special al juriului”.
#Felicitări dragii mei, ați fost minunați iar eu am fost extrem de onorată și mândră că ați însoțit ambasadorul cultural al județului #Brăila la acest eveniment și împreună, ca o echipă, am reprezentat Brăila cu cinste.
S-au făcut sute de poze, cu siguranță cel puțin două săptămâni se va mai vorbi despre acest eveniment.
Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc față în față oameni minunați pe care până acum îl cunoscusem doar aici, în mediul virtual, oameni de la care am avut de învățat ceva, cu care am împărtășit experiențe de viață și pe care îmi doresc să-i mai întâlnesc și pe viitor.
#Felicitari deosebite tuturor copiilor participanți la acest concurs. Încă o dată m-am convins că tradițiile satului românesc nu vor pieri atâta vreme cât mai avem instructori de valoare și copii care să rezoneze cu ei.
#Felicitari tuturor ambasadorilor culturali prezenți la festival.
Un om cu totul deosebit pe care l-am întâlnit la festivalul Regina Sânzienelor a fost doamna profesor doctor etnolog Angela Paveliuc Olariu care, fără falsă modestie, m-a apreciat atât pe mine cât și pe copiii mei, ne-a felicitat și ne-a încurajat să mergem înainte pentru că suntem pe drumul cel bun.
Chiar dacă drumul a fost extrem de lung, primirea cu brațele deschise în frumoasa Bucovină ne-a umplut sufletul de bucurie si pentru asta nu pot decât să vă mulțumesc.
Cu aleasă prețuire si recunoștință,
Gabriela Popa
Ambasador cultural al Brăilei in Regatul Sânzienelor
0 Comentarii